De curând am primit o lucrare științifică, semnată de Dana Gabriela Popovici, care m-a atras, în primul rând prin tema propusă, meloterapia ca formă de tratament al bolii oncologice. E vorba de meloterapie, o metodă care oblojește până la vindecare, prin simpla ascultare a muzicii, în general, cea instrumentală. Cine mai are nevoie de cuvinte, când sunetul muzicii reușește să trezească în ființa umană valoare și forță? Da, muzica are capacitatea de a induce armonie energetic prin fenomenul de biorezonanţa indusă de vibraţiile sunetelor.
Poate că și contextul pandemic a contribuit într-o oarecare măsură la parcurgerea acestor rânduri, aproape pe nerăsuflate. În fond, cine nu apelează la muzică, cel puțin atunci când are sentimentul că hrana cotidiană nu-i mai este îndeajuns? Autoarea propune această terapie neconvențională în oncologie ca un tip de suport psihoterapeutic atât de necesar familiei pacientului, cât și echipei medicale aflate la căpătâiul celui suferind.
Prezentul studio devine o prezumție de confirmare tacită: eficientizarea actului medical clasic prin asocierea cu medicina holistică, întâlnită în dialogul „Charmides”, când era invocate descântecul ca să-I facă pe oameni nemuritori. Regăsim o bogată biografie în lucrarea prezentă, ceea ce demonstrează aplecarea riguroasă a autoarei asupra temei cu vădit caracter interdisciplinar care, așa cum arată statisticile, prinde teren și în mediul medical românesc. De mai bine de un deceniu, autoarea, ca psiholog în cadrul Spitalului Clinic CF2 – București, s-a confruntat cu o cazuistică importantă, complex și diversă întâlnită în secția de Oncologie. Aici, bolnavii oncologici, devitalizați de tratamentul biochimic urmat, erau/sunt copleșiți și neîncrezători în șansele de supraviețuire, având un comportament vizibil îndepărtat de cel cândva normal. Un motiv care a reușit să clădească și să ofere potențialilor oncologi o altfel de perspectivă de tratament. Pe holul de așteptare din spitalul luat ca studiu de caz, te întâmpină în surdină o muzică de relaxare care reușește să aștearnă liniștea în inimile celor suferinzi, dispunându-i la dialog, la vindecare.
Lucrarea Danei Gabriela Popovici tratează toate aceste aspecte cu acribie și prudență, insistând asupra rolului vindecător, atât de necesar în procesul medical. Această formă de tratament neconvențional răspunde, în cele din urmă, nevoii lăuntrice care face diferența dintre rațiune și spirit. Muzica este poate cea mai autentică formă de expresie a culturii și civilizației umane. Fiindcă, prin încărcarea interiorului cu sunetul muzicii, omul reușește să-și înfrâneze atât agresivitatea și tulburările, de orice natură ar fi, cât și anumite blocări şi unele boli psihosomatice. De la această ipoteză legitimă a pornit autoarea care, la finele acestui studiu, nu doar că s-a validat, dar a deschis și ușile multor cabinete tradiționale rămase închise. Rămâne să fie adoptată această metodă generală de tratament la boala oncologică de toți cei care au depus jurământul lui Hipocrate.
Daniela GÎFU
Cercetător științific gr. I
Universitatea A. I. Cuza, Iași